Hautakiven hoito-ohjeet

07.12.2018

Takaisin edelliselle sivulle

Kivi on kaunis, arvokas materiaali ja kestävyydessään lähes ikuinen. Hautakiveen liittyy paljon tunnearvoa ja siltä vaaditaan tietynlaista edustavuutta. Säännöllinen kiven hoito on hyvä ottaa tavaksi jokaisen haudalla käynnin yhteydessä.

Yleisin lika hautakivissä ovat hiekka- ja multaroiskeet. Ne saa puhdistettua harjalla ja vedellä tai miedolla pesuaineliuoksella. Harjaaminen soveltuu myös siitepölyn puhdistamiseen. Siitepöly kannattaa harjata pois säännöllisesti pinttymien estämiseksi. Käytä sammaleen poistossa apuna ruostumattomasta teräksestä valmistettua harjaa, mikäli sammal on pinttynyttä.

Puhdista kullatut tekstit varoen pehmeällä kankaalla. Emme suosittele ensimmäisen vuoden aikana puhdistusta ollenkaan. Tarvittaessa kultaukset voidaan uusia.

Metallikirjaimet ja -koristeet patinoituvat ajan myötä tummemmiksi eli sävyn muuttuminen niissä on normaalia. Metallikirjaimien ja -koristeiden puhdistukseen voidaan tarvittaessa käyttää metallin puhdistukseen soveltuvia tahnoja. Älä kuitenkaan käytä tahnoja kestolakalla päällystettyihin pronsseihin.

Lyhtykivissä saa polttaa ainoastaan öljykynttilöitä. Vääränlaisten kynttilöiden polttaminen voi aiheuttaa lyhdyn nokeentumisen sekä steariiniroiskeita. Lyhtylasit puhdistat helposti vedellä tai miedolla pesuaineella. Pinttynyt noki irtoaa keraamisten liesitasojen puhdistukseen tarkoitetulla puhdistusaineella. Steariinista tulleita rasvatahroja voi puhdistaa talousspriillä tai puhdistetulla bensiinillä.

Kiven oikaisu on tehtävä pikimmiten, mikäli kallistumista ilmenee. Huomattavasti kallellaan olevan kiven viereen ei pidä mennä. Kivillämme on kahden vuoden oikaisutakuu ja mikäli kivi kallistuu myöhemmin, niin voit tiedustella oikaisua seurakunnasta, hautaustoimistosta tai meiltä.

Jos kaipaat apua hautakiven puhdistukseen tai hautakivi kaipaa entisöintiä niin autamme mielellämme. Teemme Pohjois-Savossa, Tampereen seudulla sekä pääkaupunkiseudulla muistomerkkien puhdistuksia sekä entisöintejä. Voit pyytää meiltä tarjouksen tämän linkin kautta.


Hautakivikäsikirjasta saat paljon vinkkejä hautakiven valintaan ja hoitoon. Pääset tutustumaan syvemmin hautakivien historiaan sekä kivilajeihin ja niiden ominaisuuksiin. Lisäksi keräämme Hautakivikäsikirjaan ajankohtaisia artikkeleita ja uutisia.

Usein kysytyt kysymykset

Usein kysytyt kysymykset

Mitä hautakivi maksaa? Mikä on hautakiven toimitusaika? Tutustu täällä usein kysyttyihin kysymyksiin.
Lue lisää
Kivilähteen suunnittelupalvelu

Kivilähteen suunnittelupalvelu

Kivilähteen suunnittelupalvelu auttaa hautakiven valinnassa.
Lue lisää
Hautakivien uusi Lintu-sarja

Hautakivien uusi Lintu-sarja

Kivilähteen kaunis ja kattava mallisto kasvaa näyttävällä ja persoonallisella tavalla.
Lue lisää
Sankarivainajien muistomerkit kertovat historiasta

Sankarivainajien muistomerkit kertovat historiasta

Sankarivainajien muistomerkit ovat tärkeä osa Suomen ja paikkakuntien historiaa ja ne ovat siksi merkittäviä muistelupaikkoja.
Lue lisää
Takaisin edelliselle sivulle