Sankarivainajien muistomerkit kertovat historiasta

20.11.2020

Takaisin edelliselle sivulle

Sankarivainajien muistomerkit ovat tärkeä osa Suomen ja paikkakuntien historiaa ja ne ovat siksi merkittäviä muistelupaikkoja.

Yleensä muistomerkkien tilaajina toimivat seurakunnat, mutta veteraaniliitot ovat usein mukana koordinoimassa hankkeita. Ennen muistomerkin tilausta muistomerkkimalli suunnitellaan kiviveistämöllä tilaajan toiveet huomioiden. Suunnitteluvaiheessa vieraillaan tulevalla muistomerkin sijoituspaikalla, jolloin voidaan ottaa huomioon paikan vaatimat erityisehdot.

Pohjois-Savossa, Kaavilla, Kivilähde toteutti sankarivainajien muistomerkin vuonna 2005. Muistomerkki on valmistettu Savon helmi -kivilajista ja sen muotoilussa on käytetty lähtökohtana juoksuhautojen seinämää. Muistomerkki onkin nimetty ”Juoksuhaudantieksi”. Muistomerkkiin on toteutettu kaatuneiden nimi- ja aikatietojen lisäksi kaatumispaikat sekä taistelualueiden kartta.

Sankarivainajien muistomerkki Kaavi

Sankarivainajien muistomerkki Kaavi

Huittisiin sankarivainajien muistomerkki toteutettiin vuonna 2020. Kolmiosainen muistomerkki on valmistettu Varpaisjärven mustasta graniitista ja siihen on kaiverrettu yhteensä 324:n talvi- ja jatkosodan huittislaisen sankarivainajan nimet. Muistomerkki on sijoitettu kauniille paikalle Huittisten kirkkopuistoon – Risto Rytin patsaan läheisyyteen.

Sankarivainajien muistomerkkien merkitys

Mutta millainen merkitys sankarivainajien muistomerkeillä on sotaveteraaneille sekä jälkipolville?

Huittisten sankarivainajien muistomerkkiyhdistykseen kuulunut Timo Kouttu kuvailee Huittisten Pro Patria -muistomerkin merkitystä seuraavasti: ”Ennen kaikkea mahtava patsas on muistutus nuorten miesten suurimmasta uhrista Isänmaan vapauden puolesta meidän kaikkien hyvinvointimme perustaksi!”

Haastattelussa vuonna 2016 Pohjois-Savon sotaveteraanipiirin kunniapuheenjohtaja Olavi Karttunen kertoi sankarivainajien muistomerkkien olevan sotaveteraaneille todella merkittäviä ja ainutlaatuisia. Sota-aika on ollut jokaiselle veteraanille merkityksellinen elämänvaihe ja se myös säilyy tärkeänä ajanjaksona koko elämän ajan.

Karttusen mukaan muistomerkit toimivat kokoontumispaikkoina esimerkiksi veteraanijuhlien yhteydessä, itsenäisyyspäivänä, veteraanipäivänä, puolustusvoimain lippujuhlan päivänä tai jouluaattona, jolloin muistomerkin yhteydessä voidaan järjestää kunniavartio ja seppeleen lasku. Sankarivainajien muistomerkit ovatkin näin ollen osa historian ja perinteiden siirtämistä tuleville sukupolville.


Hautakivikäsikirjasta saat paljon vinkkejä hautakiven valintaan ja hoitoon. Pääset tutustumaan syvemmin hautakivien historiaan sekä kivilajeihin ja niiden ominaisuuksiin. Lisäksi keräämme Hautakivikäsikirjaan ajankohtaisia artikkeleita ja uutisia.

Usein kysytyt kysymykset

Usein kysytyt kysymykset

Mitä hautakivi maksaa? Mikä on hautakiven toimitusaika? Tutustu täällä usein kysyttyihin kysymyksiin.
Lue lisää
Kivilähteen suunnittelupalvelu

Kivilähteen suunnittelupalvelu

Kivilähteen suunnittelupalvelu auttaa hautakiven valinnassa.
Lue lisää
Hautakivien uusi Lintu-sarja

Hautakivien uusi Lintu-sarja

Kivilähteen kaunis ja kattava mallisto kasvaa näyttävällä ja persoonallisella tavalla.
Lue lisää
Hautakivi uurnahaudalle

Hautakivi uurnahaudalle

Mitä kannattaa ottaa huomioon kun hautakiveä hankitaan uurnahautapaikalle?
Lue lisää
Takaisin edelliselle sivulle