Tuhkaholvi

07.12.2018

Takaisin edelliselle sivulle
TUHKAHOLVI

Tuhkahautaus on voimakkaasti yleistynyt hautausmuoto Suomessa. Tuhkaholvi on yksi tapa haudata vainajan tuhkat. Tuhkaholvi on luonnonkivestä valmistettu hautamuistomerkki, jonka sisään vainajien tuhkat sijoitetaan. Se on vaihtoehto uurnaholville ja muistolehdolle ja antaa vainajaa kunnioittavat ja arvokkaat puitteet tuhkanlaskutilaisuudelle. Tuhkaholvi voidaan sijoittaa joko seurakunnan yhteiselle alueelle tai yksityishaudoille.

 

TUHKAHOLVIHAUTAUKSEN EDUT

Tuhkaholvi on hautausmuoto esimerkiksi niille, jotka haluavat toteuttaa vanhaa sukuhautaperinnettä tuhkahautauksessa. Tuhkaholvissa on tilaa 20-60 vainajan tuhkille ja on siten soveltuva sukuhaudaksi.

Tuhkaholvi sulkee vainajan tuhkat muistomerkin sisään yksilöllisesti. Ajan myötä tuhka kovettuu tuhkaholvin sisään. Massiivisuutensa ja rakenteensa takia tuhkaholviin sijoitetut tuhkat ovat suojassa ilkivallalta.

Tuhkaholvi mahdollistaa hautaustoimen jatkumisen niillä hautausmailla, jotka nykyhautaustavoilla ovat tulleet täyteen haudatuiksi. Lisäksi seurakunnat voivat ottaa hautauskäyttöön alueita, joille eivät muut hautausmuodot sovellu. Näin ollen mm. puistokaistat ja kallioalueet voidaan ottaa hautauskäyttöön. Tuhkaholveja voidaan sijoittaa myös yksityisille maa-alueille aluehallintoviraston luvalla.

 

TUHKAHOLVIN RAKENNE

Tuhkaholvi koostuu jalustasta, holvista ja kannesta. Osien välillä on tapitus. Holviosa on kiinteä ja siihen on porattu reiät tuhkien sijoitusta varten. Vainajien tuhkat sijoitetaan holviosan säiliöihin kangaspussissa ja lukitaan paikoilleen kivilevyllä. Vainajien nimitiedot voidaan laittaa tuhkaholviin joko nimilaatoin tai kaivertamalla.

Tuhkaholvi, Kivilähde

HISTORIA

Tuhkaholvi on patentoitu hautausmenetelmä (Patentti nro 119393 – Suomi). Patentin omistaa Kivilähde – Kaavin Kivi Oy, joka toimii myös tuhkaholvin valmistajana sekä kehittäjänä. Ensimmäinen tuhkaholvi pystytettiin Vaasan seurakunnan hautausmaan alueelle syksyllä 2004 ja sen jälkeen tuhkaholveja on toimitettu esimerkiksi Nokian seurakunnan hautausmaalle.

 

Lisätietoja tuhkaholvista antaa: Marita Mielonen, toimitusjohtaja Kivilähde – Kaavin Kivi Oy puh. 017 6880 111 tai 040 586 3069 marita.mielonen@kaavinkivi.fi

Kokemuksia tuhkaholvin käytöstä voi tiedustella Nokian seurakunnan hautaustoimen päälliköltä, Tuija Laaksoselta puh. 050 596 7611 tai tuija.laaksonen@evl.fi

 

Tuhkaholvi, Vaasa, Kivilähde


Hautakivikäsikirjasta saat paljon vinkkejä hautakiven valintaan ja hoitoon. Pääset tutustumaan syvemmin hautakivien historiaan sekä kivilajeihin ja niiden ominaisuuksiin. Lisäksi keräämme Hautakivikäsikirjaan ajankohtaisia artikkeleita ja uutisia.

Usein kysytyt kysymykset

Usein kysytyt kysymykset

Mitä hautakivi maksaa? Mikä on hautakiven toimitusaika? Tutustu täällä usein kysyttyihin kysymyksiin.
Lue lisää
Kivilähteen suunnittelupalvelu

Kivilähteen suunnittelupalvelu

Kivilähteen suunnittelupalvelu auttaa hautakiven valinnassa.
Lue lisää
Hautakivien uusi Lintu-sarja

Hautakivien uusi Lintu-sarja

Kivilähteen kaunis ja kattava mallisto kasvaa näyttävällä ja persoonallisella tavalla.
Lue lisää
Sankarivainajien muistomerkit kertovat historiasta

Sankarivainajien muistomerkit kertovat historiasta

Sankarivainajien muistomerkit ovat tärkeä osa Suomen ja paikkakuntien historiaa ja ne ovat siksi merkittäviä muistelupaikkoja.
Lue lisää
Takaisin edelliselle sivulle