En sten bär på både historia och nutid

Stenakademin sprider information om stenar. Bekanta dig nedan närmare med vårt företag, vår historia och vår verksamhet. I stenhandböckerna hittar du skötselanvisningar för olika stenar, senaste nytt i branschen och intressanta expertartiklar.

 

Kivilähde, suomalainen kivi
En sten bär på både historia och nutid
Tillbaka till föregående sida

Vår historia

Kivilähde fick sin början år 1989 när stenföretaget Kaavin Kivi Oy grundades i Kaavi i norra Savolax. Företagets första lokaler fanns i ett gammalt fähus där sten bearbetades till i huvudsak stenföremål och möbler Verksamheten övergick så småningom via efterfrågan till tillverkning av skulpturer och gravstenar och därmed behövdes det större lokaler för verksamheten. När Kaavin Kivi började tillverka bänkskivor i sten i slutet av 90-talet, ökade antalet fabriker till två. I dag finns det två fabriker i Kaavi som är specialiserade på tillverkningen av gravstenar och bänkskivor i sten, på Kirjekuorentie och Varikkotie. På Kirjekuorentie finns också en fabriksbutik.

Hösten 2013 byggdes det en fabrik i Ylöjärvi. På den platsen fanns i tiden en källa som var kantad med sten och som de lokala invånarna hämtade vatten från. Därmed beslöt man att parallellt med namnet Kaavin Kivi ta namnet Kivilähde (Stenkälla) som har en naturlig anknytning till verksamhetsområdet och områdets historia. Namnet började samtidigt omfatta hela företagets verksamhet på alla orter. Vid verksamhetsstället i Ylöjärvi finns i dag en modern fabrik som är specialiserad på tillverkningen av bänkskivor i sten samt butikslokaler där det finns en stor utställning av bänkskivor, gravstenar och inredningsstenar.

Kivilähde utvidgade till Helsingfors hösten 2015. Då öppnades en butik alldeles invid Sandudds begravningsplats på adressen Mechelingatan 3 B. I butiken finns en utställning med både gravstenar och bänkskivor. Butiken betjänar kunderna i huvudstadsregionen även vid tilläggsgraveringar och restaureringar av gravstenar.

Kivilähdes nyaste verksamhetsställe finns i Mosabacka i Helsingfors, på adressen Buntgränden 3. Vid verksamhetsstället i Mosabacka finns förutom butiken även produktionslokaler där det görs tilläggsgraverings- och restaureringsarbeten.

Kivilähde är känt för sin goda service samt sina personliga och vackra gravstenar och högklassiga bänkskivor i sten. Syftet med bolagets verksamhet är att förverkliga kundens önskemål och tankar i sten. Vid Kivilähdes fabriker har det redan tillverkats över 40 000 gravstenar för privatpersoner samt tiotals skulpturer och minnesvårdar till exempel åt församlingar. Större beställningsarbeten är bl.a. Ukri Merikantos konstverk Anadyomene i Mariehamn och stenarbetena för den ikonostas som Petros Sasaki planerat för den ortodoxa kyrkan i Kajana.

De stensorter vi använder i gravstenar är huvudsakligen inhemska. Kivilähde vill både nu och i framtiden främja användningen av finsk sten, som har en emotionell betydelse när det gäller gravstenar och en positiv effekt på sysselsättningen. Kivilähde bryter den populära vinröda gnejsen Savolax pärla i Rautavaara, den mörkgröna/bruna graniten Aarni i Kiuruvesi och den gråfärgade kvartsiten Nordens flamma i Varpaisjärvi. Företaget håller dessutom på och undersöker flera nya stenförekomster. Egna stenförekomster garanterar våra kunder en högklassig sten samt ett mångsidigt färgurval.

År 2019 når Kivilähde milstolpen 30 år. I dag är Kivilähde en föregångare inom modern finsk stenbearbetning och signaturen by Kaavin Kivi är tack vare vår långa historia en garanti för våra produkters kvalitet.

 

Mission

Mission

Vi förverkligar tidlöst vackra stenprodukter från planering till montering i enlighet med kundens önskemål.

Vision

Vision

Ett tilltalande sortiment, en kunnig personal och ett nätverk av kunniga återförsäljare samt en yrkesskicklig betjäning garanterar en lönsam tillväxt och de nöjdaste kunderna på marknaden.

Kivilähdes verksamhetsställen

Kaavi
Ylöjärvi
Helsingfors, Kampen
Helsingfors, Mosabacka

Kaavi

Kivilähdes fabrik som specialiserat sig på tillverkning av gravstenar finns i Kaavi på adressen Kirjekuorentie 6. Fabriksbutiken betjänar kunderna vid anskaffning av såväl gravstenar, bänkskivor som gårdsstenar. Vid fabriken i Kaavi görs dessutom tilläggsgravering och restaurering av gamla gravstenar. Butiken betjänar må–fre kl 8–17.00.

Ylöjärvi

I Ylöjärvi, på adressen Kivilähteentie 13, finns Kivilähdes stenbänksfabrik och fabriksbutik. Vid fabriken görs dessutom tilläggsgravering och restaurering av gamla gravstenar. I Kivilähdes utställningar i butiken och utomhus finns gravstenar, material för bänkskivor och olika gårds- och inredningsstenar. Butiken betjänar må–fre kl 9–17.00.

Helsingfors, Kampen

Kivilähdes butik i Helsingfors centrum finns invid Sandudds begravningsplats, på adressen Mechelingatan 3 B. Butiken betjänar kunder vid anskaffningen av gravstenar och bänkskivor. Via butiken kan man också beställa tilläggsgravering, restaurering och riktning av gamla gravstenar samt flyttning av gravstenar. Butiken är öppen må–fre kl. 10–17.00.

Helsingfors, Mosabacka

Kivilähdes nyaste verksamhetsställe finns i Mosabacka i Helsingfors, på adressen Buntgränden 3, endast ett par kilometer från Malms begravningsplats. Vid verksamhetsstället i Mosabacka görs tilläggsgraveringar och restaureringar av gravstenar. Butiken betjänar också gravstens- och bänkskivskunder. Butiken är öppen vardagar kl. 9–16.00, boka gärna tid på förhand.

Kivilähdes produktion

Bearbetning av sten med modern teknik
Utan att glömma hantverket
Finskt arbete

Bearbetning av sten med modern teknik

Vi bearbetar sten vid våra fabriker i Kaavi och Ylöjärvi. I vår produktion använder vi den nyaste miljövänliga tekniken och tar vara på råvaran så långt det är möjligt. Våra material är huvudsakligen inhemska och vår strävan är att främja användningen av inhemsk natursten i vår verksamhet.

Utan att glömma hantverket

Även om vi använder oss av modern teknik i vår bearbetning behövs även det traditionella hantverkskunnandet. Många specialslipningar och till exempel förgyllningar av gravstenar görs fortfarande som hantverk.

Finskt arbete

Det är viktigt för oss att våra produkter tillverkas i Finland så att vi stöder finländskt arbete och kunnande.

Brytning

Brytning

Vårt företag söker aktivt nya stensorter med personliga färger och texturer. Den brytning som vi inledde år 2000 säkerställer utbudet av Savolax pärla från Rautavaara, Aarni från Kiuruvesi samt Nordens flamma från Varpaisjärvi. Stenarna har blivit mycket populära i både gravstens- och inredningsstenprodukter.

Stenarter som Kivilähde bryter

Nordens flamma
Savolax pärla
Aarni

Nordens flamma

Nordens flamma är en silverglänsande, mönstrad kvartsit som bryts i Varpaisjärvi. Den lämpar sig väl för gravstenar och som inredningssten för utomhus- och inomhusbruk.

Savolax pärla

Mörk gnejs med inslag av kraftigt lila och ställvis gyllenbruna nyanser. Granitrik. Lätt mönstrad-strimmig. Lämpar sig för alla användningsobjekt inomhus och utomhus.

Aarni

Granit bestående av fältspatsmineraler och kvarts. Fältspaterna framträder i ljuset som 2–4 cm stora kristaller och avtecknar sig i ljuset som grågrönt glänsande. Kvartsen är blåaktig och förekommer i varierande mängd. Strukturen är massformig. Lämpar sig för alla användningsobjekt inomhus och utomhus.

Beställningsarbeten

Monument och beställningsarbeten till församlingar
Pro Patria-minnesmärke i Vittis
Anadyomene
Ikonostasen i den ortodoxa kyrkan i Kajana

Monument och beställningsarbeten till församlingar

I Kivilähdes produktsortiment ingår också olika beställningsarbeten alltifrån monument till stenskulpturer för församlingar. Vi tillverkar och planerar vid behov tillsammans med beställaren olika stenskulpturer samt stenminnesmärken. Under årens lopp har vi levererat skulpturer och minnesmärken etc. till Mariehamn, Pielavesi, Kaavi, Muuruvesi, Suonenjoki och Viitasaari.

 

På bilden minnesmärket ”Juoksuhaudantie” (Löpgravsvägen) över stupade hjältar. Minnesmärket blev färdigt år 2005 i Kaavi.

Pro Patria-minnesmärke i Vittis

I Vittis kyrkpark står ett Pro Patria-minnesmärke som är tillverkat av Kivilähde 2020. Minnesmärket är tillverkat av svart granit från Varpaisjärvi och bär namnen på totalt 324 stupade hjältar från Vittis i vinter- och fortsättningskriget.

Anadyomene

Anadyomene i Mariehamn, planerad av Ukri Merikanto och tillverkad av Kivilähde.

Ikonostasen i den ortodoxa kyrkan i Kajana

Vi har gjort stenarbetena för den ikonostas som Petros Sasaki planerat till den ortodoxa kyrkan i Kajana.

Sponsorverksamhet

Projektet Skolan i rörelse
Kuopion Steelers
Damvolleyboll
Innebandy

Projektet Skolan i rörelse

Kivilähde är med och sponsorerar bl.a. idrottslag och motion och rörelse bland barn och unga.

Skolan i Kaavi har kommit med i Skolan i rörelse-projektet där man strävar efter att få in mer motion under skoldagen och uppmuntra eleverna att röra på sig. Syftet med projektet är att varje barn ska röra på sig tillräckligt ur hälsosynpunkt och få vägkost för en fysiskt aktiv livsstil. Kivilähde har varit med och understött projektet.

Kuopion Steelers

I amerikansk fotboll kämpade Kuopion Steelers damer fint och vann silver i första divisionen och säkrade en plats i damernas Vaahteraliiga för perioden 2019.

Damvolleyboll

Vi stöder också volleyboll, bl.a. Kaavin Kaikus damlag och B-flickor.

Innebandy

Kivilähde är huvudsponsor för Kaavin Kaikus innebandylag för damer. Kaikus damlag placerade sig under säsongen 2018–2019 på en fin tredje plats i grundserien i Savolax-Karelens regionserie i tredje division.

Handbok om gravstenar

I gravstenshandboken får du många tips för valet och skötseln av gravstenar. Där får du också närmare information om gravstenarnas historia och om stenarterna och deras egenskaper. Dessutom samlar vi aktuella artiklar och nyheter i gravstenshandboken.

Gå till artiklarna

Handbok om bänkskivor i sten

Handboken om bänkskivor i sten tar dig med till bänkskivornas och stenbyggandets värld. Låt dig inspireras av våra arbeten, läs mera om stenarterna och egenskaperna hos olika stensorter och håll dig uppdaterad om det senaste i branschen.

Gå till artiklarna
Tillbaka till föregående sida