Savolax pärla – uppgifter om stenarten

26.01.2019

Tillbaka till föregående sida

Mörk gnejs med inslag av kraftigt lila och en gyllenbrun nyans. Granitrik. Lätt mönstrad-strimmad. Lämpar sig för alla användningsobjekt inne och ute.

Färgvariation: Måttlig

Väderbeständighet: God

Slitstyrka: God

Brytningsort: Kulvemäki, Rautavaara

Årtal då brytningen påbörjats: 2000

Tekniska egenskaper:
Täthet: 2928kg/m3
Vattenuppsugningsförmåga: 0,08p-%
Tryckfasthet: 233 Mpa
Böjningsfasthet: 23,9 Mpa
Hårdhet: 6,1-6,6 Mohs

Mineralsammansättning:
Granat: 15,9%
Amfibol/Nummit: 17,5%
Kvarts: 39,9%
Kordierit: 22,3%
Klorit: 3,1%
Biotit: 0,2%
Magnetit: 1,1%

Köranvisningar till stenbrottet:

Adress: Heinämäentie 1072, 73900 Rautavaara.

Kör cirka 8 km från Rautavaara mot Idensalmi och sväng sedan in på väg nr 870 och kör mot Kajana. Kör cirka 11,4 km längs denna väg. I slutet på en lång raka sväng till vänster in på vägen Heinämäen tie (inte Heikinmäentie). Kör cirka 1,2 km tills du ser stenblock på höger sida.

Alternativ för ytbehandling

Blankslipad
Diamantborstad
Mattslipad
Bränd
Krysshamrad
Huggen

Blankslipad

En blankslipad yta passar bra på gravstenar och olika inredningsobjekt av sten.

Diamantborstad

Diamantborstningen ger stenytan en matt och något ojämn, vacker struktur. En diamantborstad yta passar bra på gravstenar och på olika inredningsobjekt av sten.

Mattslipad

En mattslipad yta är jämnt matt. Den är vacker på gravstenar och olika inredningsobjekt i sten.

Bränd

Bränning av stenens yta gör den grov. En bränd yta används i olika objekt på gården och i byggnader där stenens yta inte får vara hal. En bränd yta är något ljusare än en slipad yta.

Krysshamrad

Krysshamring gör stenens yta grov. Ytans nyans blir ljusare än slipad. En krysshamrad yta passar på sådana gårds- eller byggnadsstenobjekt där stenen inte får vara hal. Krysshamring kan användas som effekt även vid utsmyckning av gravstensytan.

Huggen

En huggen yta används i både gårds- och byggnadsstenar och i gravstenar. Huggning framhäver stenens naturligt grova yta.


I gravstenshandboken får du många tips för valet och skötseln av gravstenar. Där får du också närmare information om gravstenarnas historia och om stenarterna och deras egenskaper. Dessutom samlar vi aktuella artiklar och nyheter i gravstenshandboken.

Skötselanvisningar

Skötselanvisningar

Sten är ett vackert och värdigt material och i fråga om hållbarhet närmast evigt. Som gravsten har sten ett stort emotionellt värde och kräver ett visst mått av representativitet. Det är bra att ta för vana att vårda stenen regelbundet i samband med varje besök vid graven.
Läs mer
Församlingens föreskrifter

Församlingens föreskrifter

Varje församling har egna anvisningar för gravstenar. Vi hjälper till vid valet av lämplig gravsten och ansöker om nödvändiga tillstånd från församlingen innan gravstenen levereras och monteras.
Läs mer
Dekorationer och symbolik

Dekorationer och symbolik

Det liv som den avlidne har levt kan återges med olika symboler. Läs mer om våra tips för utförandet av olika dekorationer.
Läs mer
Lyktstenar

Lyktstenar

En lykta gör gravstenen stämningsfull. Ta en titt på alla våra charmiga lyktmodeller!
Läs mer
Tillbaka till föregående sida