Skötselanvisningar

26.01.2019

Tillbaka till föregående sida

Sten är ett vackert och värdigt material och i fråga om hållbarhet närmast evigt. Som gravsten har sten ett stort emotionellt värde och kräver ett visst mått av representativitet. Det är bra att ta för vana att vårda stenen regelbundet i samband med varje besök vid graven.

Den vanligaste smutsen på gravstenar är sand- och mullstänk. Stänken kan rengöras med borste och vatten eller ett milt tvättmedel. Det är också bra att borsta stenen ren från pollen. Det är bra att rengöra stenen från pollen för att undvika att den blir ingrodd. För att få bort mossa kan man använda sig av en borste av rostfritt stål ifall mossan är ingrodd.

Förgyllda texter bör rengöras varsamt och helst inte alls under det första året. De förgyllda texterna kan rengöras med ett mjukt tyg och förgyllningen kan vid behov förnyas.

Vid rengöring av metallbokstäver och -dekorationer används pastor avsedda för rengöring av metall. Man bör ändå hålla i minnet att det är normalt att brons får en patinering med tiden och att även en rengjord bronsdekoration med tiden får en mörkare patina.

Endast oljeljus får brännas i lyktstenarna, eftersom användningen av fel slags ljus kan orsaka sotning och stearinstänk i lyktan. Lyktglasen kan rengöras med vatten eller med ett milt tvättmedel. Ingrodd sot rengörs med rengöringsmedel avsett för rengöring av keramiska spishällar. Fettstänk som kommer av stearin kan rengöras med hushållssprit eller med renad bensin.


I gravstenshandboken får du många tips för valet och skötseln av gravstenar. Där får du också närmare information om gravstenarnas historia och om stenarterna och deras egenskaper. Dessutom samlar vi aktuella artiklar och nyheter i gravstenshandboken.

Församlingens föreskrifter

Församlingens föreskrifter

Varje församling har egna anvisningar för gravstenar. Vi hjälper till vid valet av lämplig gravsten och ansöker om nödvändiga tillstånd från församlingen innan gravstenen levereras och monteras.
Läs mer
Dekorationer och symbolik

Dekorationer och symbolik

Det liv som den avlidne har levt kan återges med olika symboler. Läs mer om våra tips för utförandet av olika dekorationer.
Läs mer
Lyktstenar

Lyktstenar

En lykta gör gravstenen stämningsfull. Ta en titt på alla våra charmiga lyktmodeller!
Läs mer
Socklar

Socklar

Sockeln fullbordar gravstenens utseende. Vare sig du önskar ett elegant eller ett lättskött slutresultat hittar du en lämplig modell i vårt sortiment.
Läs mer
Tillbaka till föregående sida