Nordens flamma – uppgifter om stenarten

25.01.2019

Tillbaka till föregående sida

Nordens flamma är en silverglänsande, mönstrad kvartsit, som bryts i Varpaisjärvi. Den lämpar sig väl för gravstenar och som inredningssten för ute- och innebruk.

Färgvariation: Måttlig

Väderbeständighet: God

Slitstyrka: God

Brytningsort: Varpaisjärvi

Tekniska egenskaper:
Tryckfasthet: 169,0 Mpa
Böjningsfasthet: 18,1 Mpa
Hårdhet: 5,7 Mohs

Mineralsammansättning:
Kvarts: 65,2%
Muskovit: 10,1%
Klorit: 17,2%
Epidot: 7,0%
Biotit: 0,5%

Köranvisningar till stenbrottet:

Adress: Rautavaarantie 1810, 73250 Korpijärvi.

Från Varpaisjärvi 18 km mot Rautavaara, ta till vänster på backkrönet. Efter en kilometer syns stenbrottet till vänster.

Alternativ för ytbehandling

Blankslipad
Diamantborstad
Mattslipad
Bränd
Krysshamrad
Huggen

Blankslipad

En blankslipad yta passar bra på gravstenar och olika inredningsobjekt av sten.

Diamantborstad

Diamantborstningen ger stenytan en matt och något ojämn, vacker ytstruktur. En diamantborstad yta passar bra både på gravstenar och på inredningsobjekt av sten.

Mattslipad

En mattslipad yta är vacker på både gravstenar och olika inredningsobjekt av sten.

Bränd

Bränning ger stenytan en grov textur. En bränd yta passar på sådana objekt på gården och i byggnader där stenens yta inte får vara hal. En bränd yta är något ljusare än en slipad yta.

Krysshamrad

En krysshamrad yta är grov och matt. Den passar som ytbehandling på en gårdssten både när den inte får vara hal och som effekt på dekorer på gravstenar. En krysshamrad yta är ljusare än en slipad yta.

Huggen

Huggning tar fram stenens naturliga brottyta. Huggning passar som ytbehandling för olika gårds- och byggnadsstenar samt för sidorna på gravstenar.


I gravstenshandboken får du många tips för valet och skötseln av gravstenar. Där får du också närmare information om gravstenarnas historia och om stenarterna och deras egenskaper. Dessutom samlar vi aktuella artiklar och nyheter i gravstenshandboken.

Skötselanvisningar

Skötselanvisningar

Sten är ett vackert och värdigt material och i fråga om hållbarhet närmast evigt. Som gravsten har sten ett stort emotionellt värde och kräver ett visst mått av representativitet. Det är bra att ta för vana att vårda stenen regelbundet i samband med varje besök vid graven.
Läs mer
Församlingens föreskrifter

Församlingens föreskrifter

Varje församling har egna anvisningar för gravstenar. Vi hjälper till vid valet av lämplig gravsten och ansöker om nödvändiga tillstånd från församlingen innan gravstenen levereras och monteras.
Läs mer
Dekorationer och symbolik

Dekorationer och symbolik

Det liv som den avlidne har levt kan återges med olika symboler. Läs mer om våra tips för utförandet av olika dekorationer.
Läs mer
Lyktstenar

Lyktstenar

En lykta gör gravstenen stämningsfull. Ta en titt på alla våra charmiga lyktmodeller!
Läs mer
Tillbaka till föregående sida