Inskrifter på gravstenen

23.03.2019

Tillbaka till föregående sida

Gravering är det vanligaste sättet att förse gravstenen med en inskription, andra alternativ är bronsbokstäver och bronsplaketter. Det finns flera olika typsnitt som påverkar stenens allmänna utseende.  Förutom själva namnen kan t.ex. yrke, rang eller en dikt graveras in i stenen.

En graverad inskription ytbehandlas vanligen genom förgyllning, men den kan också målas i olika färger.

Reliefbokstäver i brons har också flera olika färgalternativ: bokstävernas nyans kan väljas alltifrån en klar brons till en mörk patinerad yta eller en silverfärgad kromyta. Som nyhet kan namnen också göras i rostfritt stål, dvs. med RST-bokstäver.

Bronsplaketter används i allmänhet när det är många namn som ska rymmas på en begränsad plats på gravstenen. Med hjälp av bronsplaketter får man in namn också på gamla gravstenar där det inte längre finns rum för nya graveringar av namn. Bronsplaketter finns i flera modeller och nyanser.

Bekanta dig med alternativen och berätta dina önskemål för oss eller vår representant!


I gravstenshandboken får du många tips för valet och skötseln av gravstenar. Där får du också närmare information om gravstenarnas historia och om stenarterna och deras egenskaper. Dessutom samlar vi aktuella artiklar och nyheter i gravstenshandboken.

Skötselanvisningar

Skötselanvisningar

Sten är ett vackert och värdigt material och i fråga om hållbarhet närmast evigt. Som gravsten har sten ett stort emotionellt värde och kräver ett visst mått av representativitet. Det är bra att ta för vana att vårda stenen regelbundet i samband med varje besök vid graven.
Läs mer
Församlingens föreskrifter

Församlingens föreskrifter

Varje församling har egna anvisningar för gravstenar. Vi hjälper till vid valet av lämplig gravsten och ansöker om nödvändiga tillstånd från församlingen innan gravstenen levereras och monteras.
Läs mer
Dekorationer och symbolik

Dekorationer och symbolik

Det liv som den avlidne har levt kan återges med olika symboler. Läs mer om våra tips för utförandet av olika dekorationer.
Läs mer
Lyktstenar

Lyktstenar

En lykta gör gravstenen stämningsfull. Ta en titt på alla våra charmiga lyktmodeller!
Läs mer
Tillbaka till föregående sida