Skötselanvisningar för bänkskivor

23.03.2019

Tillbaka till föregående sida

När ni valt Kivilähdes bänkskivor i sten har ni fått ett slitstarkt, hållbart och lättskött bänkmaterial. Med rätt skötsel förlängs bänkskivornas livslängd, och därför är det bra att komma ihåg vissa skötselanvisningar.

Bänkskivor i natursten

En blank granityta är hygienisk och lätt att hålla ren. Bordsytor hålls rena genom att man torkar av dem med en fuktig trasa. En blankslipad stenyta är tät och granit suger i allmänhet inte in smuts i porerna. Om du så önskar kan du använda neutrala och lätt sura eller lätt alkaliska tvättmedel. Använd inte kraftigt sura (pH under 3) eller kraftigt alkaliska (pH över 10) eller frätande ämnen.
Vissa ljusa stensorter kan med fördel skyddsbehandlas med stenskyddsmedel några gånger om året. Sådana stensorter är till exempel Royal Beige, Blanco Perla, Kuru grå, Juparana Colombo och Nordens flamma. Fläckar och födoämnen ska snabbt avlägsnas från dessa så att de inte hinner sugas in i stenens yta. De värsta fläckarna är kaffe, rödvin och bärsafter. Dessutom kan citron (pH 2) lämna spår efter sig i vissa stenytor.
På ljusa stenytor ska fläckar avlägsnas omedelbart. Om färg har trängt in i stenen kan den rengöras med aceton, som kan fås i järnaffärer. Fukta ett rent tygstycke i aceton och torka fläcken flera gånger med tyget. Tvätta det rengjorda området med ett normalt neutralt tvättmedel. En fläck som hunnit tränga in på djupet går inte nödvändigtvis bort helt och hållet. Behandla till slut bänkskivan med stenskyddsmedlet Soledo, som du får från välutrustade järnaffärer eller direkt från oss.
Använd gärna en skärbräda ovanpå stenskivan, eftersom knivar av specialstål kan vara av ett ännu hårdare material än sten och således repa den.
Du kan ställa ner en varm kastrull eller plåt på bänkskivan. Om du vill att maten ska hållas varm länge, lägg ett underlag av trä på bänkskivan. Det leder inte värme på samma sätt som sten. En bänkskiva i sten är ett utmärkt bakningsunderlag, men för jäsningen av degen är det bättre med en träyta eller t.ex. spisvärme.
Lämna inte en het kastrull eller plåt på bänkskivan.

Bekanta dig med vårt utbud av naturstenar här

Bänkskivor i kvarts

För bänkskivor av kvarts, dvs. komposit, gäller samma skötselanvisningar som för granitbänkskivor. Ett undantag är värmetåligheten, eftersom hetta kan skada bänkskivan. Ställ INTE ner en het kastrull eller plåt direkt på en bänkskiva i kvarts utan använd alltid ett grytunderlägg.
När det är fråga om bänkskivor i kvarts finns det ingen risk för fläckar, eftersom kvartsens yta är extremt tät. De behöver inte heller skyddas som de ljusaste naturstenarna.

Bekanta dig med vårt utbud av bänkskivor i kvarts här

Keramiska bänkskivor

En keramisk bänkskiva är ett bekymmersfritt och lättskött material. Ytan på keramiska bänkskivor är tät. Den blir inte fläckig och kräver inte någon skyddande behandling. För rengöring kan användas alla rengöringsmedel som är avsedda för ytorna i köket.
Använda inte keramiska bänskivor som skärbräda. Använda alltid en separat skärbräda.
En het kastrull eller plåt kan ställas på bänkskivan, eftersom en keramisk skiva tål upp till 800 graders värme.
Även om materialet är hårt och mycket stöttåligt är bänkskivan svagare vid urtagen för spishällen och diskhon. Ovanpå dem får man inte ställa någonting tungt och man får inte heller ta stöd av dem eller stiga på dem.

Bekanta dig med vårt utbud av keramiska bänkskivor här.


Handboken om bänkskivor i sten tar dig med till bänkskivornas och stenbyggandets värld. Låt dig inspireras av våra arbeten, läs mera om stenarterna och egenskaperna hos olika stensorter och håll dig uppdaterad om det senaste i branschen.

Natursten varar livet igenom

Natursten varar livet igenom

I natursten finns det två ytalternativ: en slipad eller diamantborstad yta. Diamantborstning ger en levande yta, en blankslipad yta är klar och slät.
Läs mer
Ljus kvarts

Ljus kvarts

Kvarts är ett bänkskivsmaterial som tillverkas genom pressning. Fördelen med materialet är att kvarts har ett brett färgurval i synnerhet i ljusa nyanser. I kvarts finns ett passande alternativ för såväl traditionella som moderna kök och andra utrymmen.
Läs mer
Keramikens hållbarhet

Keramikens hållbarhet

Keramik avviker som material från natursten och kvarts. Värmebeständighet och lättskötthet gör keramiska bänkskivor till ett utmärkt val i köket.
Läs mer
Måttagning och montering

Måttagning och montering

Bänkskivorna ska måttas och monteras med noggrannhet. Vi står gärna till tjänst med måttagnings- och monteringsservice för bänkskivor på de flesta orter. Du kan också göra mätningen och monteringen själv; läs i så fall instruktionerna i handboken för bänkskivor i sten.
Läs mer
Tillbaka till föregående sida